Wołowina premium
Wołowina premium to najwyższej jakości mięso wołowe, pozyskiwane z bydła czystej rasy mięsnej. Charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, odpowiednią marmurkowością oraz strukturą. Jest pyszne i aromatyczne samo w sobie - nie wymaga wielu dodatków czy skomplikowanych procesów obróbki, aby zachwycić nawet najbardziej wybrednego konesera. Usmażone na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu będzie iście królewskim daniem na każdą okazję.
Dojrzewanie wołowiny
Dojrzewanie wołowiny na mokro to proces, w którym gotowe kawałki wołowiny umieszczane są w workach próżniowych. Ten proces jest stosunkowo krótszy niż dojrzewanie na sucho i może trwać od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od oczekiwanej jakości mięsa. Kontrolowane warunki w workach próżniowych pomagają w utrzymaniu świeżości i wilgotności mięsa, a efektem jest mięsista, soczysta wołowina o intensywnym smaku.
Dojrzewanie wołowiny na sucho to inna metoda, w której kawałki wołowiny są umieszczane w ladach chłodniczych z wilgotnością 80%. Temperatura utrzymywana jest w granicach 1 stopnia Celsjusza, dodatkowo wykorzystywane są lampy bakteriobójcze. Tutaj proces dojrzewania trwa znacznie dłużej, od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. W trakcie tego czasu, mięso pod wpływem kontrolowanych warunków zyskuje na kruchości i elastyczności, co sprawia, że staje się niezwykle atrakcyjne pod względem tekstury, smaku i aromatu.
Niezależnie od wybranej metody, celem dojrzewania jest rozbicie włókien mięśniowych, co sprawia, że mięso staje się bardziej miękkie i aromatyczne. Dojrzewanie nadaje również wołowinie nuty smakowe i aromatyczne, które nie były obecne w mięsie świeżym. Wybór metody dojrzewania zależy od preferencji smakowych oraz dostępności sprzętu i miejsca.
Dlaczego warto wybrać wołowinę premium?
W przypadku wielu produktów spożywczych kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie, dobrze dobrane dodatki i aromatyczne przyprawy. Wołowina ma to do siebie, że sama w sobie jest doskonała. Oczywiście o ile mięso, z którego przygotowywany jest posiłek, charakteryzuje się wysoką jakością. Świeża sztuka wysokiej jakości mięsa jest absolutną podstawą, bez której nawet najlepiej przygotowanie danie nie jest w stanie osiągnąć perfekcji. Warto patrzeć na ten fakt pod kątem korzyści - porządna sztuka wołowiny wymagać będzie minimalnego zaangażowania ze strony kucharza, a efekt smakowy i tak będzie doskonały. Należy tylko zachować delikatność i wyczucie - wołowina to mięso szlachetne i wymaga właściwego traktowania, aby wydobyć z niego to, co najlepsze.
Przy przygotowywaniu steka idealnego warto mieć również na uwadze, że nie da się go przyrządzić z łopatki. Oryginalnie steki powstają wyłącznie z nieruchomych części tuszy, pozbawionych przyczepów i połączeń.